Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

"Best Summer Book" (..voted by me)! Congrats!!!


Σας έχω πει πόσο λατρεύω την λογοτεχνία;; ΟΧΙ;; Ε λοιπόν ναι, λατρεύω να χάνομαι στις σελίδες τους και να πηδάω απο την καθημερινότητά μου - τσουπ! - σε έναν κόσμο άλλο, μακρινό.. Με ταξιδεύουν!! Ειδικά το καλοκαίρι, τα λιώνω, η καλύτερή μου!! Τα καταβροχθίζω και είναι απο τις λίγες ασχολίες που με χαλαρώνουν τόσο..

Φέτος το καλοκαίρι όμως συγκλονίστηκα.. "Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης", "Το μυστικό μιας γυναίκας" και το "Άρτεμη" ήταν τα τρία βιβλία της σειράς του Μπερνάρ Λεντερίκ απο τις εκδόσεις Χατζηνικολή που πραγματικά με κρατούσαν με κομμένη την ανάσα απο την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα!


Το story λίγο πολύ εκτυλίσσεται ως εξής
(απο τα οπισθόφυλλα των βιβλίων):

"ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Εγώ, η 'Αρτεμη, 10 ετών, τους αγαπώ και τους τρεις για πάντα. Πως θα μπορούσα ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στον Δημοσθένη, τον Βασίλη και τον Περικλή.
Εγώ, ο Δημοσθένης, 11 ετών, αγαπώ την 'Αρτεμη περισσότερο κι από τους καλύτερους φίλους μου, τον Βασίλη και τον Περικλή. Θα με παντρευτεί γιατί θα γίνω ένας μεγάλος ποιητής.
Εγώ, ο Βασίλης, 11 ετών, θα σκοτώσω τον Περικλή ή τον Δημοσθένη, τους καλύτερους φίλους μου, αν αποφασίσει η 'Αρτεμη να παντρευτεί έναν από αυτούς αντί να γίνει γυναίκα μου. Αλλά θα κυβερνήσω τον κόσμο και θα με διαλέξει.
Εγώ, ο Περικλής, 11 ετών, θα βρω τα ωραιότερα διαμάντια της Αφρικής για να τα χρίσω στην 'Αρτεμη, την πολυαγαπημένη μου.
Το 1881, κάτω από τον ήσκιο των Οθωμανών που κατέχουνε τη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει η εξωφρενική περιπέτεια αυτών των ιπποτών του σύγχρονου κόσμου, που μας διηγείται με το συναρπαστικό του ταλέντο ο Μπερνάρ Λεντερίκ.

Η συνέχεια εκτυλλίσεται στο δεύτερο τόμο της σειράς..

"ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"

Όταν ήταν 10 χρονών, στη Θεσσαλονίκη, υπό τον τουρκικό ζυγό, είχαν δεθεί μεταξύ τους με όρκους πίστης. Δεκαπέντε, χρόνια αργότερα, το 1897, ο Βασίλης έχει ιδρύσει μια αυτοκρατορία ανάμεσα στους εμπόρους των όπλων, ο Περικλής ψάχνει για διαμάντια στην Αφρική και ο Δημοσθένης, ο ποιητής, έχει γίνει υπουργός. Κανένας τους, ωστόσο δεν έχει ξεχάσει τον όρκο που τους ενώνει, ούτε τον έρωτά τους για την Αρτεμη. Το κοριτσάκι έχει γίνει γυναίκα, η γυναίκα ενός από αυτούς, του Δημοσθένη. Αλλά όταν αυτή εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας φονικής εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων, θα ενώσουν και οι τρεις για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους για να την ξαναβρούν.

Η ιστορία ολοκληρώνεται με τον τρίτο τόμο, με ένα συγκλονιστικό φινάλε που σε καθηλώνει..

"ΑΡΤΕΜΙΣ"

Όταν ήταν 10 χρονών, η Αρτεμη τους αγαπούσε και τους τρεις: τον Δημοσθένη, τον Βασίλη και τον Περικλή. Για να την κερδίσουν, θα έκαναν τα πάντα.
Μετά από είκοσι χρόνια οι ψευδαισθήσεις της νιότης έχουν σκορπίσει. Ο χρόνος ξεγύμνωσε τα απατηλά πάθη και η προδοσία αφήνει πικρή γεύση. Ποιός από τους τρεις, ο έκπτωτος ποιητής Δημοσθένης, ο έμπορος κανονιών Βασίλης ή ο ιδεολόγος Περικλής που προτίμησε τη μοναξιά στις μεγάλες ερημιές, έχει μείνει πιστός στον όρκο που έδωσαν παιδιά;
Ένας από αυτούς τους τρεις ήταν ο άντρας που η μοίρα προόριζε για την Αρτεμη. Δεν έχει πια περιθώρια για λάθη.
Από την απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου μέχρι την καρδιά των πρώτων ρωσικών εξεγέρσεων και τα αδαμαντωρυχεία του Κιλιμάντζαρο, η Αρτεμη, με κίνδυνο τη ζωή της, αναζητάει τον αληθινό έρωτα.

Πλοκή; Φοβερή! Γραφή; Εξαιρετική! Το μυθιστόρημα, το έπος θα τολμουσα να πω, του Μπερνάρ Λεντερίκ, ξεπερνάει για μένα κάθε προηγούμενο.. "Μπαίνεις" πραγματικά με όλη σου την ψυχή στην ιστορία και παρακολουθείς με αγωνία την εξέλιξη των ηρώων, τους πονάς σαν να τους ξέρεις απο χρόνια.

Μια ταινία με κάθε προδιαγραφή για να αποτυπωθεί στο κινηματογραφικό πανί. Απορίας άξιον είναι πως δεν έχει ήδη γίνει μια τέτοια κίνηση! Θα ενθουσίαζε τους απανταχού σινεφίλ, παρασέρνοντάς τους σε μια ιστορία χωρίς προηγούμενο.

Ακούγομαι υπερβολικά ενθουσιασμένη, αλλά το εννοώ. Δεν είναι πολλά τα βιβλία που καταφέρνουν να μου κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι την τελευταία λέξη.
Το συνιστώ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ σε όλους τους βιβλιοφάγους και περιμένω με ανυπομονησία τις απόψεις σας!!!!

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Who the heck is Patty..????


Οκ, το MEGA επιεικώς μας τα'χει ΠΡΗΞΕΙ! Ποιά στο καλό είναι αυτη η Patty που ..επιτέλους (?) έρχεται στο μεγάλο κανάλι;;; Το διαφημίζουν λες και είναι η σειρά της δεκαετίας.. Το προωθούν σαν να'ναι το μεγαλύτερό τους χαρτί για την ερχόμενη τηλεοπτική σεζόν... What the hell men??? Δώστε βραζιλιάνικα στο λαό να γουστάρει!!! Για να χαλαρώσουμε λιγάκι... Πόσο πίσω πια μπορεί να πάει η ελληνική τηλεόραση εν μέσω οικονομικής κρίσης; Πόσο ακόμα να ξεφτιλιστεί; Ακόμα και το MEGA, που πάει να το παίξει και σοβαρό κανάλι...

Αυτό που με τρέλανε όμως σχετικά με το τηλεοπτικό σποτάκι της junior-Μαρίας-Άσχημης, Patty, είναι άλλο..

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ PROMO ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:

"Πόσους φίλους έχετε στη σελίδα σας;
(..έτσι, για να προωθείται λίγο και το facebook)
Η Patty έχει πάνω απο 4.000.000 σε όλο τον κόσμο και δεν είναι ΚΑΝ όμορφη!!".

Το ακούσατε και σεις έτσι;; Δεν είναι δημιούργημα της αρρωστημένης φαντασίας μου;; Ένα πράγμα θα'θελα να ξέρω: Ποιός Μ...... σκέφτηκε να συμπεριληφθεί αυτή η ΗΛΙΘΙΑ ατάκα στο σποτάκι;;; Μα, ..είναι δυνατόν;;;; Παιδάκια όλων των ηλικιών ακούνε τη διαφήμιση και τι μαθαίνουν;; Μα φυσικά ότι για να έχει κανείς φίλους, πρέπει να'ναι όμορφος/η πάνω απ'όλα!!!! Απαραίτητο προσόν για να γίνεις αρεστός και συμπαθής και να σε προτιμήσουν οι άλλοι στην παρέα σου. Που πας μωρή Καραμήτρο με σιδεράκια, μυωπία και....κοτσιδάκια (?!?!) να βρεις φίλους;; Είδες τη μούρη σου στον καθρέφτη;; Αϊ πάγαινε και κλείσου στο καβούκι σου και μην ξαναεμφανιστείς αν δεν αλλάξεις μάπα, μπας και καταφέρεις να βρεις κανα "φίλο" να σε κυκλοφορήσει!!! Μα θα αρχίσω να τραβάω τα μαλλιά μου, πραγματικά...! Είναι δυνατόν να προωθούνται τέτοια πρότυπα στα νέα παιδιά με ..τόσο απροκάλυπτο τρόπο;

Μπράβο... θα πάμε μπροστά ως κοινωνία, έχοντας σωστά ιδανικά και βάζοντας ρεαλιστικούς και υψηλούς στόχους..
Σα δεν ντεπόμαστε λέω γω....

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Καλοκαιρινές αποδράσεις!!


Επιστροφή απο καλοκαιρινή αποδρασούλα! Μυρίζει ακόμα θάλασσα... Αντηλιακό.. Γεύση απο γρανίτα φράουλα και breezer καρπούζι.. Σαγιονάρες γεμάτες άμμο ακόμη.. Φωτογραφική μηχανή γεμάτη φωτογραφίες και αναμνήσεις... Απο το πρώτο μπανάκι στο νησί, τις βραδινές βολτούλες στα μπαράκια, το ταξίδι της επιστροφής με το πλοίο.. Πόσες εικόνες, πόσες νέες εμπειρίες..!

In summer mood, με τρέλα και ανεμελιά που αρνούμαι να χάσω πίσω στην πόλη! Μέχρι την επόμενη εκδρομούλα....... ;)

Be back soon με περισσότερα νεάκια! Η βραδιά είναι πολλή όμορφη για να την περάσω πάνω απο το laptop! Αχχχχ... νύχτες καλοκαιριού!!

x x x