Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Ταινίες-σταθμοί & γιατί με σημάδεψαν...

Αγαπημένες ταινίες... Ποτέ δεν μπόρεσα να αποφασίσω και να καταλήξω σε μια ξεκάθαρη λίστα. Όντας φανατική σινεφίλ, έχω παρακολουθήσει μια μεγάλη γκάμα ταινιών, χαρακτηριζόμενες απο αριστουργήματα μέχρι - σε απλά, καθημερινά ελληνικά - πατάτες! Οι περισσότερες μου έχουν προσφέρει κάτι.. Άλλες απλό σκότωμα της ώρας, κάποιες φορές με ευχάριστο και κάποιες με δυσάρεστο τρόπο, σε σημείο να κλαίω τα λεφτά που έδωσα στο σινεμά ή να καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που την επέλεξα ανάμεσα σε τόσες άλλες απο τα ράφια του video club. Άλλες όμως με έχουν επηρεάσει βαθύτατα σαν άνθρωπο, προσφέροντας μου μια διαφορετική οπτική της ζωής και μεταδίδοντάς μου μηνύματα που άλλαξαν τον τρόπο σκέψης μου και ίσως - τολμώ να πω - και πτυχές του εαυτού μου.. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ταινιών αποφάσισα να αναφερθώ εδώ, παρουσιάζοντας το "σημάδι" που μου έχει αφήσει η καθεμία, το μήνυμα που πήρα και κράτησα βαθιά μέσα μου.....

"Little Miss Sunshine"
..δεν υπάρχει ταινία που να αντικατοπτρίζει κατα τη γνώμη μου καλύτερα τη σημασία που έχει όχι ο προορισμός, αλλά το ταξίδι! "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος", με τα λόγια του Καβάφη..Έμαθα τη σημασία του να δίνεις αξία στη στιγμή..Στην κάθε απλή εμπειρία..Στη γνώση που αυτή σου προσφέρει..Στο ταξίδι..

"Click"
..όλοι θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας στα χέρια μας..Να άλλαζουμε ό,τι δεν μας αρέσει..Να έχουμε ένα remote control που μας πάει εκεί που θέλουμε, ξεγλιστρώντας απο στιγμές της ζωής που θεωρούμε ανούσιες..Η ταινία μου άνοιξε τα μάτια στην αξία που πρέπει να δίνουμε στο τώρα, απολαμβάνοντας τις χαρές που απλόχερα μας προσφέρει η ζωή και μαθαίνοντας απο τα άσχημα που ζούμε, απο λάθη ή κακοτυχίες που συναντάμε..Όλα έχουν κάποιο λόγο για να γίνονται.. Ας σταματήσουμε να επιδιώκουμε συνέχεια κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο, κι ας απολαύσουμε επιτέλους ό,τι έχουμε!!

"The Notebook"
..η αθεράπευτα ρομαντική μου ψυχή δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη μπροστά σε αυτή τη μοναδική ταινία.. Η δύναμη του έρωτα που, αν είναι αληθινός, δεν έχει όρια.. δεν τελειώνει ποτέ και δεν σταματάει πουθενά.. Είναι εκεί, παρόν, μέχρι το τέλος.. Μια πινελιά ελπίδας για όλους (και κυρίως όλες..χιχι) εμάς που αναζητάμε τη μια και μοναδική αγάπη.. :)

"Amelie"
..θεωρώ ότι η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στον αυθορμητισμο, την αθωότητα, τα αγνά αισθήματα και κίνητρα, καθώς και την πίστη στη πραγματική αγάπη.. Η Amelie σταδιακά αντιλαμβάνεται ότι η επίτευξη της ευτυχίας χρειάζεται προσπάθεια και πρωτοβουλίες απο μέρους του καθενός μας..Αυτό ήταν και το πιο ισχυρό μήνυμα που πήρα...

"American Beauty"
..η υποκρισία, η αντιφάσεις και η φθορά των αξιών του σύγχρονου δυτικού τρόπου ζωής.. το κυνήγι της επιφανειακής ευτυχίας σε λάθους δρόμους, και η βαθιά χαραγμένη και καλά συγκεκαλυμμένη δυστυχία και μοναξιά.. Άλλη μια ταινία-σταθμός που "φωνάζει" ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται αλλού...

"American History X"
..σοκαριστική ταινία που αποκαλύπτει τις ακραίες συνέπειες του ρατσισμού, και συγκεκριμένα εδώ των νεο-ναζί..Σε μια κοινωνία όπου οι περισσότεροι αδιαφορούν για το θέμα του ρατσισμού αν δεν το έχουν βιώσει οι ίδιοι στο πετσί τους, η ταινία έρχεται να ανοίξει τα μάτια, να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει... "See reality in your eyes when hate makes you blind..".

"Hitch"
..ίσως απο τις λίγες ταινίες που σε αφήνουν γεμάτο με τόσο θετικά συναισθήματα και ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιος και για σενα! ;) Το κυριότερο, όμως, μήνυμα που περνάει η ταινία, κατά τη γνώμη μου είναι ότι πραγματικά "There is more to life than to watch other people live it".. Καμιά φορά αναλωνόμαστε τόσο στο να ασχολιόμαστε με άλλα πρόσωπα και ανούσιες καταστάσεις, παραμελόντας τη δική μας ζωή που είναι και ό,τι πιο ουσιαστικό έχουμε..

"Life Is Beautiful"
..τι μπορώ να πω για αυτό το αριστούργημα;; Πως μπορώ σε λίγες λέξεις να περιγράψω αυτό το "μπαμ!" που έκανε μέσα μου; Πραγματικά με συγκλόνισε... Η ταινία καταφέρνει το ακατόρθωτο: να περιγράψει μια τραγική πραγματικότητα με τον πιο αστείο τρόπο! Η δύναμη που έχει το χιούμορ να μετατρέψει ακόμα και τον χειρότερο εφιάλτη σε κάτι όμορφο και απλό, δινοντάς σου μέσα απο αυτή την ψευδαίσθηση, τη δύναμη για να καταφέρεις τα πάντα!

"The Butterfly Effect"
..πως μια στιγμή, μια απλή, ασήμαντη λεπτομέρεια, μπορεί να αλλάξει μια ολόκληρη ζωή; Άλλη μια ταινία για τον έλεγχο που προσπαθούμε να ασκήσουμε στη ζωή μας, χάνοντας πολλές φορές την ουσία και ξεχνόντας να ΖΗΣΟΥΜΕ.. "You can't change who people are without destroying who they were"..

"I Am Sam"
..η ταινία με "άγγιξε" βαθύτατα τόσο ως ψυχολόγο που ενδιαφέρομαι για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και ως άνθρωπο που έχει ευαισθησίες.. Η πάλη ενός πατέρα με νοητική υστέρηση να κερδίσει την επιμέλεια της μικρής του κόρης. Η ταινία με συγκίνησε βαθιά και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης μου κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού μου στο να μελετήσω το θέμα του δικαιώματος στη γονεϊκότητα ατόμων με αναπηρίες..

"Cinema Paradiso"
..μια εκπληκτική ταινία για την αγάπη, τη φιλία, τη θυσία και τον κινηματογράφο! Κάποιες φορές πρέπει απλά να "αφήνουμε" τους εαυτούς μας ελεύθερους στην αθωότητα και στην απλότητα, μαθαίνοντας πόσο πιο όμορφα μπορεί να γίνουν όλα με ένα και μόνο χαμόγελο...

Ταινίες σαν κι αυτές έχουν να μας "πουν" πολλά, πέρα απο ένα ευχάριστο 2ωράκι στη ζωή μας.. Ας έχουμε λοιπόν "ανοιχτά" τα αυτιά μας για να "ακούσουμε" και να πάρουμε μηνύματα που θα μας κάνουν πιο ολοκληρωμένους, φιλοσοφημένους και ίσως καλύτερους ανθρώπους!

1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ξέχασες την περίφημη εκείνη ταινία που με ιδιαίτερα φιλόδοξη οπτική λειτούργησε ως πεδίο αναστοχασμού και ενός ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού...το αριστούργημα ονόματι Bruno.

    ΑπάντησηΔιαγραφή